Как да изберем рамки според формата на лицето

Често се случва да харесаме страшно много определен модел очила, но когато застанем пред огледалото, бързо да открием че това което гледа във вас не е нещо което искате да виждате като част  от визията, която придобиваме с тях. Вместо да пробвате всички налични очила в оптиката, можете да стесните избора си значително, ако знаете формата на лицето си и подходящите за него рамки. С тези редове  ние ще се опитаме да  ви помогнем да можете бързо да се ориентирате кой  чифт е подходящ за вас. Основното правило е винаги да има контраст между между съчетаните форми – например кръгло с квадратно.

ПРАВОЪГЪЛНО ЛИЦЕ

 

Правоъгълното лице се характеризира с високо чело и ясно изразена челюст. Най-сигурният избор за този тип лице са очила със заоблени форми, които да омекотят ъглите. Основните видове рамки, които ще ви подхождат, са кръгли, котешко око или пеперуда, както и тип авиаторски. Избягвайте ъгловати и груби модели, които ще направят лицето ви да изглежда обемно.

Препоръчани форми 

ОВАЛНО ЛИЦЕ

 

Овалното лице се счита за идеалната форма, заради балансираните си пропорции. Със сигурност няма да сгрешите, ако изберете квадратна или правоъгълна рамка. Търсете рамки, които са широки колкото или повече от най-широката част на лицето и имат геометрична форма. Много подходящи са рамките котешко око или пеперуда, авиаторски или тип маска. Не ви препоръчваме да избирате очила, които са с изяло кръгла форма.

 

Препоръчани форми

КРЪГЛО ЛИЦЕ

 

Кръглото лице винаги впечатлява с чар и сладост. За да го направите да изглежда по-продълговато, ви препоръчваме правоъгълни или квадратни рамки. Те ще внесат нужния контраст със заоблената форма на лицето. Избягвайте кръгли и заоблени рамки, както и очила без рамка – те само ще направят лицето да изглежда още по-кръгло.

СЪРЦЕВИДНО ЛИЦЕ

 

Лицата с тази форма имат широко чело и тясна брадичка. Очила с равни рамки ще контрастират добре на челото, а заоблените рамки биха отнели вниманието от него. Препоръчваме по-тънки рамки, които придават нежност и мекота на лицето или пък рамки с удебелена долна линия. Задължително избягвайте рамки, чиито стил или декорация привличат вниманието към горната част на лицето.